Začala sa plánovaná odstávka 1. bloku Atómových elektrární Mochovce

22.03.2015 Levice

Mochovce/Bratislava 22. marca (TASR) – Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, začali v sobotu (21.3.) generálnu odstávku 1. bloku Atómových elektrární (AE) Mochovce. Táto strednodobá odstávka bude prvou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok slovenských atómových elektrární.

Odstávky a opravy sú štandardnou súčasťou životného cyklu každej elektrárne a uskutočňujú sa ako dlhodobo plánovaný proces.

Na prvom bloku AE Mochovce pôjde o generálnu odstávku s úplným vyvezením paliva z reaktora a čiastočným oddrenážovaním vody z reaktora. Je to pre to, aby mohla byť na potrubie prívodu chladiva do reaktora privarená nová potrubná trasa núdzového chladenia reaktora pre prípad ťažkej havárie. Je to jedno z opatrení na prevenciu ťažkých havárií, ktoré majú byť zrealizované do konca tohto roka.

Po vykonaní plánovanej údržby na systémoch a zariadeniach bude nasledovať pevnostná tlaková skúška primárneho okruhu a všetkých parogenerátorov, ktorá preukáže tesnosť celého primárneho okruhu a pripravenosť na prevádzku.

Informácie poskytla Jana Burdová zo Slovenských elektrární.
 

Vyberte región